ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Συναγερμός για τη διφθερίτιδα μετά τον θάνατο του 8χρονου: Από την Αγγλία αναμένονται απαντήσεις

0

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό επικρατεί μετά τον θάνατο ενός 8χρονου παιδιού στις 26 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». Μια ασθένεια η οποία είχε «εξαφανιστεί» από τον ιατρικό χάρτη εδώ και πολλές δεκαετίες. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μάλιστα κρούει τον κώδωνα και ζητεί από το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα και να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική κάλυψη σε εμβολιασμό των παιδιών πριν κάνουν τις εγγραφές στο σχολείο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και να υπάρχει έλεγχος ως προς την πιστή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού.

Για τον 8χρονο αρχικά είχε ειπωθεί ότι δεν είχε κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου, όμως, τελικά το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε ανατροπή. Όπως έγινε γνωστό, το παιδί είχε λάβει και τις πέντε δόσεις του εμβολίου για τη διφθερίτιδα. Το παιδί φιλοξενείτο σε κρατική δομή όπου και εμβολιάστηκε και στη συνέχεια ζούσε σε ανάδοχη οικογένεια.

Για τα ακριβή αίτια θανάτου του παιδιού έχουν σταλεί δείγματα για καλλιέργεια στην Αγγλία και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων «Α. Κυριακού».

Το παιδί προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Τσόλας στον ΑΝΤ1: Εξέτασα πρώτος το παιδί που πέθανε από διφθερίτιδα

Ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, «Metropolitan» μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για το 8χρονο παιδί που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

«Εξέτασα πρώτος το παιδί που πέθανε από διφθερίτιδα», δήλωσε ο κ. Τσόλας, ο οποίος αναφέρθηκε στα συμπτώματα που βρήκε στην εξέταση

ε το βίντεο:

Η τραγική ιστορία του άτυχου αγοριού

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το παιδί είχε γεννηθεί με σύνδρομο Down ζούσε σε ίδρυμα από την ηλικία των δύο ετών έως τα πέντε του που υιοθετήθηκε από οικογένεια.

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννάκος, είναι μεγάλη η ανησυχία στους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με το αγοράκι καθώς η διάρκεια του εμβολίου είναι δέκα έτη. «Πήραν αντιβίωση, έκαναν εμβόλιο αλλά η επώαση της νόσου γίνεται σε δύο έως επτά μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Τα συμπτώματα της διφθερίτιδας, η πρόληψη και η αντιμετώπισή της

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης. Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα.

Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων). Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.

Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Στο αρχικό της στάδιο η διφθερίτιδα μοιάζει με τις λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα, αλλά σύντομα μία λευκή μεμβράνη καλύπτει την επιφάνεια του λάρυγγα, του φάρυγγα και του εσωτερικού της μύτης, βοηθώντας τον ειδικό να φθάσει στη σωστή διάγνωση. Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Tο τελευταίο κρούσμα διφθερίτιδας στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1970.

Οξεία λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού.

Μετάδοση: αναπνευστικές εκκρίσεις

Επώαση: 2-4 εβδομάδες

Κλινική εικόνα : χαμηλός πυρετός, κακουχία,κυνάγχη με γκριζωπή μεμβράνη που αποκολλάται δύσκολα. Λαρυγγική διφθερίτιδα: απόφραξη Το βακτήριο της διφθερίτιδας ( corynebacterium diphtheriae) προκαλεί παραγωγή τοξίνης η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Επίσης προκαλεί μυοκαρδίτιδα, νευροπάθεια σε κρανιακές συζυγίες ( διπλωπία, δυσαρθρία, δυσκαταποσία) όπως επίσης και αναπνευστική παράλυση.

Πρόληψη: εμβόλια διφθερίτιδας

Αντιμετώπιση: αντιτοξίνη διφθερίτιδας μαζί με αντισώματα αφού πρώτα γίνει δερματική δοκιμασία για υπερευαισθησία τύπου III.

Ο ΙΣΑ ζητεί τη λήψη μέτρων για τους εμβολιασμούς

Την έντονη ανησυχία του για τον θάνατο ενός 8χρονου παιδιού από διφθερίτιδα, μία ασθένεια που είχε εκριζωθεί από τη χώρα μας, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και καλεί την πολιτεία να λάβει μέτρα, για να διασφαλίσει την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Η εμφάνιση κρούσματος διφθερίτιδας, μετά την επιδημία της ιλαράς, το τελευταίο χρόνο, συνιστά σοβαρό λόγο για να ληφθούν μέτρα» αναφέρει ο ΙΣΑ και καλεί την πολιτεία «να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική κάλυψη των παιδιών με το βασικό εμβολιασμό, προκειμένου να κάνουν εγγραφή στο σχολείο, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης». Ζητά επίσης το συστηματικό έλεγχο για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού.

Επίσης, καλεί το υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την εμβολιαστική κάλυψη των προσφύγων και των ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και δεν έχουν πρόσβαση στις δομές της υγείας.

Παράλληλα, εφιστά μεγάλη προσοχή στο αντιεμβολιαστικό κίνημα «που παραπληροφορεί την κοινή γνώμη και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η εμφάνιση κρούσματος διφθερίτιδας στη χώρα μας αποτελεί καμπανάκι κινδύνου που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Καλούμε την πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας τη καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Αρχής γενομένης, από τα σχολεία, στα οποία θα πρέπει να ελέγχεται το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και να διασφαλίζεται η εμβολιαστική του κάλυψη.

Η χώρα μας έχει ρεκόρ θανάτων από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και είναι πλέον προφανές ότι είναι απόλυτα αναγκαία, μια σοβαρή στρατηγική, για την προστασία της δημόσιας υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Νέα τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός 22χρονος 

Προηγούμενο άρθρο

Σοκ στον ΑΝΤ1! Τέλος η Σκορδά από το «Πρωϊνό»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Περισσότερα ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα Άρθρα