Μια διατροφή πλούσια σε τροφές που έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως έχουν αντικαρκινική δράση, βοηθά τον οργανισμό να προστατευτεί από τις διάφορες μορφές της ασθένειας.
Οι περισσότερες από τις τροφές που παρουσιάζονται στις παρακάτω φωτογραφίες, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που αναστέλλουν την ανεξέλεγκτη δράση των ελεύθερων ριζών και κατά συνέπεια την εμφάνιση του καρκίνου.
Δείτε ποιες είναι οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές:
Κουρκουμάς:
Είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Πολλοί επιστήμονες έχουν συνδέσει τα χαμηλά ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου στην Ινδία με την κατανάλωση του συγκεκριμένου μπαχαρικού, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα υψηλά ποσοστά στις δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο κουρκουμάς έχει την ιδιότητα να «διαχωρίζει» τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά και να σκοτώνει τα καρκινικά.
Πράσινο τσάι:
Λόγω των πολυφαινολών που περιέχει, προλαμβάνει την ανάπτυξη όγκων, κυρίως σε καρκίνους του μαστού, των πνευμόνων, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του δέρματος, διορθώνοντας το DNA που έχει υποστεί βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
Σκόρδο:
Μαζί με το κρεμμύδι είναι τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες και ενώσεις με βάση το θείο, που θεωρείται ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου, κυρίως του οισοφάγου, του στομάχου, του παχέος εντέρου και του μαστού.
Κακάο:
Οι κατεχίνες και οι προκυανιδίνες (ισχυρά αντιοξειδωτικά) που περιέχει περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή, τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες για την εμφάνιση καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Λιπαρά ψάρια:
Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Έρευνες συνδέουν τη συστηματική κατανάλωση των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων με προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.
Ελαιόλαδο:
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η μεσογειακή διατροφή με βάση το ελαιόλαδο σχετίζεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Μπρόκολο:
Λόγω των φυτοχημικών ενώσεων που περιέχουν, τα σταυρανθή λαχανικά μειώνουν θεαματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διάφορων μορφών καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του στομάχου.
Ντομάτα:
Το λυκοπένιο που περιέχει και της δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων και οδηγούν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες συσχετίζουν αυτή την ουσία με μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου και κυρίως του προστάτη.
Φράουλες:
Όπως και τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα, είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, που είναι γνωστές για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Πορτοκάλια:
Τα εσπεριδοειδή γενικότερα, εκτός από εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, είναι πλούσια και σε φυτοχημικά συστατικά, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, του δέρματος και του μαστού.
Σχόλια