ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Που “χάνονται” οι δωρεές; Σοκ από τις καταγγελίες των γιατρών

0

Αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε μια και δυο και τρεις φορές, μάσκες και στολές μίας χρήσης» λένε οι γιατροί.λες οι Ενώσεις και τα νοσοκομεία θα κάνουμε κινητοποιήσεις στις 7 Απριλίου για να γίνουν αποκαλύψεις.

Δεν είναι δυνατόν να συγκαλύπτουν την αλήθεια» δήλωσαν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε πριν λίγο, έξω από το Αττικό Νοσοκομείο, όπου ακούστηκαν όλα τα στοιχεία που απουσιάζουν από την επίσημη απογευματινή ενημέρωση της κυβέρνησης.

Κάλεσαν μάλιστα, όλους τους πολίτες να σταθούν δίπλα τους στη δύσκολη αυτή μάχη. «Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει γιατί παίζεται η ζωή του» είπαν σκιαγραφόντας τη δραματική, όπως την χαρακτήρισαν κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού και των δεκάδων γιατρών που νοσούν από τον ιό, εξαιτίας της μηδαμινής τους θωράκισης.

Αν καούν οι υγειονομικοί, δεν θα υπάρχει κανένας να περιθάλψει τον πληθυσμό

Οι γιατροί της Ομοσπονδίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους (το ρεπορτάζ από το TVXS), είπαν πως η κυβέρνηση ψεύδεται στις ανακοινώσεις της σχετικά με την επάρκεια του υλικού, πως φτάνουν κατά δεκάδες καθημερινά οι καταγγελίες από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, πως οι ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ που έχουν προστεθεί, έχουν ουσιαστικά αφαιρεθεί από άλλες μονάδες επομένως κινδυνεύουν ασθενείς άλλων κατηγοριών (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κ.α.) και πως οι γιατροί που έχουν νοσήσει εξαναγκάζονται να συνεχίσουν να εργάζονται, λόγο μη επάρκειας του προσωπικού.
«Αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε μια και δυο και τρεις φορές, μάσκες και στολές μίας χρήσης» λένε οι γιατροί.

«Ζητάμε προστασία, μόνιμες προσλήψεις, υλικά, γιατί αν καούν οι υγειονομικοί δεν θα υπάρχει κανένας να περιθάλψει τον πληθυσμό» λέει ο Κώστας Λειβαδάς. «Απευθυνόμαστε σε όλο τον λαό . Τους καλούμε συναισθανόμενοι την ατομική τους ευθύνη, να ζητήσουν από το κράτος να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας λέμε να σηκώσουν το ανάστημα τους και να σταθούν δίπλα μας για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.»

Τα νούμερα: «Λένε πήραμε 1 εκ. μάσκες και στα νοσοκομεία δεν φτάνει τίποτα»

«92 γιατροί νοσούν και 450 περίπου είναι σε καραντίνα. Υπάρχουν νοσοκομεία όπως το ΝΙΜΙΤΣ που θα μπουν να δουλέψουν ως νοσοκομεία κοροναϊού, χωρίς να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό» λέει η Μ. Παγώνη.

Γιατί νοσούν κατά δεκάδες οι γιατροί και οι νοσηλευτές; «Κανένας υγειονομικός δεν μπορεί να βοηθήσει όταν δουλεύει ασταμάτητα από τις ελλείψεις προσωπικού. Κανένας δεν βοηθάει όταν δεν έχει μέσα ατομικής προστασίας. Είναι ανήθικο να στέλνονται γιατροί να αντιμετωπίσουν περιστατικά χωρίς μέσα προστασίας. Κανείς δεν πρέπει να στέλνεται, χωρίς να του έχουν γίνει υγειονομικά τεστ. Τεστ και στον πληθυσμό και στους υγειονομικούς ζητάμε. Ανακοινώνονται νούμερα… λένε πήραμε 1 εκ. μάσκες και στα νοσοκομεία δεν φτάνει τίποτα» λέει ο Κ. Λειβαδάς.
«Η κυβέρνηση έχει κάνει την πρωταπριλιά καθημερινή τακτική. Στα νοσοκομεία αναφοράς δεν έχουμε μέτρα προστασίας. Οι συνάδελφοι μπαίνουν σε καραντίνα και νοσούν γιατί δεν υπάρχει συνάδελφος να τους αντικαταστήσει. Πως διασφαλίζεται η ανοσία στα καμπς; Να πουν και μια αλήθεια. Δεν φτάνουν οι ελάχιστοι γιατροί που διορίζονται ως συμβασιούχοι. Δεν φτάνουν οι στολές.» προσθέτει η Δ. Τοσονίδου.

«Τα κρεβάτια που έχουν ανοίξει στις ΜΕΘ, είναι μόλις 3 παραπάνω στο Αττικό. Κι αυτό γιατί έκλεισε η καρδιοχειρουργική μονάδα. Μια ελάχιστη ενίσχυση δηλαδή. Εκτός των άλλων έχουμε θέμα στο νοσηλευτικό προσωπικό. Μια τέτοια επιδημία, χρειάζεται επείγοντος νοσηλευτικό προσωπικό σε μόνιμη βάση και να επιταχτούν όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
Αντ’αυτού η κυβέρνηση χρηματοδοτεί επί του διπλάσιου τις ιδιωτικές ΜΕΘ.» λέει ο Μιχάλης Ρίζος, γιατρός στο Αττικό νοσοκομείο.

«Τα εγκεφαλικά και οι καρκίνοι υπάρχουν ακόμα. Θέλουμε νέες κλίνες. Δεν μπορεί να στερούμε από αυτούς τα κρεβάτια. Χρειαζόμαστε μόνιμους διορισμούς ως κίνητρο στελέχωσης νοσοκομείων».

«Είναι απαραίτητο να γίνονται δωρεάν τα τεστ. Μπορούμε να σώσουμε χιλιάδες συναδέλφους αν επιταχθούν τώρα όλες οι ιδιωτικές κλίνες. Να κάνουν ότι κάνουν οι συνάδελφοι σε όλο τον κόσμο» λέει η Δέσποινα Τοσονίδου.

Στέλνουν γιατρούς και νοσηλευτές σε περιστατικά χωρίς μάσκες και γάντια

«Αρκετά με τα λόγια. Η πραγματικότητα είναι φρικτή. Αντί για νέο εξοπλισμό στο Αττικό αντί να έρθουν νέοι αναπνευστήρες, μεταφέρονται υλικά από άλλα νοσοκομεία. Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει γιατί παίζεται η ζωή του» λέει ο Γιώργος Σιδέρης.

«Σήμερα από τη Λέρο, έφτασε καταγγελία ότι είχαν υλικά μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού» λέει η Δήμητρα Σταματέλου.

«Υπάρχουν συνάδελφοι στην Πελοπόνησο και στα νησιά που λένε ότι νοσούν γιατροί και τους λένε να συνεχίσουν να δουλεύουν. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, πως λένε ότι είναι όλα υπό έλεγχο. Πως το λένε οι διοικητές των νοσοκομείων όταν η πραγματικότητα λέει το αντίθετο.

Είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Σε ξενοδοχείο που νοσηλεύει ύποπτα κρούσματα και στέλνουν συναδέλφους χωρίς γάντια και μάσκες. Και αυτά καταγγέλλονται επώνυμα. Δίνεται μία μάσκα μία στολή σε κάθε άνθρωπο που νοσεί. Κάνουμε πατέντες για να κρατήσουν παραπάνω. Τα αερίζουμε για να ξανά χρησιμοποιηθούν και αυτό είναι το καλό σενάριο» προσθέτει.

«Η αλήθεια είναι πως βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο. Η καμπύλη μπορεί να είναι αργή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμαστούμε. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει, αύξηση των κλινών ΜΕΘ. Θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, πρέπει να παρουσιαστούν άμεσα οι συνάδελφοι. Έχουν νοσήσει συνάδελφοι οι οποίοι πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα. Το υλικό που είναι αναγκαίο δεν είναι μόνο μάσκες είναι και ρόμπες αναπνευστήρες κλπ.» λέει η Παγώνη Ματίνα, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και προσθέτει πως «Χρειαζόμαστε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Έχουμε πει θα έπρεπε να είχαν γίνει προσλήψεις. Αν η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ήταν οργανωμένη, θα μπορούσε κάλλιστα να φροντίσει τους ασθενείς και των τριών κατηγοριών.»

«Ο λαός μας έδειξε υπευθυνότητα, το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν είχε υγειονομική χρησιμότητα. Θέλουν να δείξουν, ότι αν γίνει το κακό θα φταίει ο λαός , ούτε η κυβέρνηση, ούτε το σύστημα υγείας. Όλα αυτά, την ώρα που παίρνουν ακατανόητες αποφάσεις. Ήταν πχ υγειονομικά επικίνδυνη και ακατανόητη, η απόφαση για την εκκένωση φοιτητικών εστιών. Είχαν άγνοια οι υπουργοί υγείας. Ποιος ήθελε έναν μαζικό πληθυσμό να μετακινηθεί μαζικά; πρέπει να παρθεί πίσω» λέει ο Π. Παπανικολάου.

Πηγή: kourdistoportocali.com

Κορονοϊός: Σπάνε στα δύο οι λαϊκές αγορές – Πώς θα λειτουργούν

Προηγούμενο άρθρο

Κορονοϊός: Με αυτό το αποδεικτικό μπορείς να πας στο χωριό το Πάσχα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Περισσότερα ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα Άρθρα