Σειρά περιστατικών θανάτων ανθρώπων μικρότερης ηλικίας, χωρίς προβλήματα υγείας και υποκείμενα νοσήματα, έγιναν αντικείμενο δημοσιεύματος του Huffpost, σε μία προσπάθεια να φωτιστούν τα πιθανά αίτια του φαινομένου .
Μια από τις περιπτώσεις αυτές ήταν το 30χρονου Μπεν Λούντερερ στο Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος βρέθηκε θετικός μερικές ημέρες αφού είχε βρεθεί θετική η σύζυγός του, Μπράντι- και οι δύο εκπαιδευτικοί. Η Μπράντι παρουσίασε χαμηλό πυρετό, ωστόσο ο ίδιος είχε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως δύσπνοια, με αποτέλεσμα να πάει στο νοσοκομείο. Εκεί τον έβαλαν σε οξυγόνο και του έδωσαν υγρά και Tylenol, και τον έστειλαν πίσω στο σπίτι όταν διαπίστωσαν πως ανταποκρινόταν καλά. Ο Μπεν παρουσίασε εμφανείς ενδείξεις βελτίωσης για μία ημέρα, ωστόσο το βράδυ τα συμπτώματα επέστρεψαν έντονα. Οι δύο κοιμούνταν χωριστά, και αντάλλασσαν μηνύματα, με τον ίδιο να της γράφει κάποια στιγμή πως δυσκολευόταν. Όταν τον ρώτησε αν ήθελε να πάνε στα επείγοντα, της είπε ότι δεν ήταν βέβαιος. Εν τέλει τον βοήθησε να βολευτεί και την πήρε ο ύπνος. Όταν ξύπνησε τα ξημερώματα, τον βρήκε νεκρό.
ADVERTISING
Ο Covid-19 φαίνεται γενικότερα να επηρεάζει πιο πολύ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη). Ωστόσο προκύπτει πως δεν απουσιάζουν ιστορίες σαν του Μπεν- νέων και υγιών που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, με τον ιό να πολλαπλασιάζεται και να χτυπά τα όργανά τους σκληρά. Άλλη μια τέτοια περίπτωση που αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNN είναι του 39χρονο Κόνραντ Μπιουκάναν, ενός υγιούς DJ στη Φλόριντα, που επίσης πέθανε από τον κορονοϊό χωρίς να έχει άλλα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τη σύζυγό του.
Σύμφωνα με στοιχεία του CDC, σε ένα δείγμα 2.449 γνωστών ασθενών, 18% ήταν μεταξύ 45 και 54 και ένα 29% μεταξύ 20 και 44. Μεταξύ αυτών που νοσηλεύτηκαν το 18% ήταν 45-50 και το 20% στα 20-44. Οι νεαρότεροι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά υπάρχουν ανησυχητικά δείγματα. Όπως είπε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της αμερικανικής κυβέρνησης, Άντονι Φάουτσι, αυτό είναι που κάνει τον κορονοϊό τόσο «ασυνήθιστη ασθένεια».
«Μου προκαλεί εντύπωση…αυτό που θα χαρακτήριζα παθογένεση. Ξέρετε, έχουμε τόσους πολλούς που τα πάνε καλά, και ξαφνικά κάποιοι βρίσκονται σε αναπνευστήρα, καρδιοαναπνευστικό μηχάνημα και πεθαίνοουν» είπε σχετικά μιλώντας σε podcast. «Υπάρχει κάτι εδώ που δεν βλέπουμε από άποψης παθογένεσης. Και δεν νομίζω ότι έχει να κάνει μόνο με το αν είσαι ηλικιωμένος ή αν έχεις υποκείμενα νοσήματα. Συμβαίνει κάτι άλλο που ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα βρούμε».
Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται μια σειρά ενδεχομένων: Επιστήμονες και ερευνητές διερευνούν εάν η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα γονίδια, προκειμένου να κατανοήσουν ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που περνούν ήπια συμπτώματα και αυτούς που πεθαίνουν. Μία πιθανότητα είναι μια διαφορά στο γονίδιο ACE2- ένα ένζυμο που προσκολλάται στην εξωτερική επιφάνεια κυττάρων στους πνεύμονες και στην καρδιά. Σε σχετικό άρθρο στο Science, ο ανοσολόγος Φίλιπ Μέρφι του National Institute of Allergy and Infectious Diseases είπε ότι «παραλλαγές στο γονίδιο ACE2…θα μπορούσαν να κάνουν ευκολότερο ή δυσκολότερο για τον ιό να προσκολληθεί σε κύτταρα των πνευμόνων».
Είναι επίσης πιθανό ένα σημαντικό «συστατικό» που παράγετα από το σώμα, γνωστό ως επιφανειοδραστική ουσία, που επιτρέπει στους πνεύμονες να διαστέλλονται και να συστέλλονται καλύτερα, να εξαντλείται σε κάποιους ασθενείς με κορονοϊό. Εάν φανταστεί κανείς τους πνεύμονες ως σφουγγάρι, η επιφανειοδραστική ουσία θα ήταν το καθαριστικό που θα τους έκανε μαλακούς και ευλύγιστους. Χωρίς αυτή την ουσία, ο πνεύμονας γίνεται στερεός και σκληρός- και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που κάποιοι ασθενείς δυσκολεύονται ακόμα και με αναπνευστήρα.
Κάτι άλλο που διερευνάται είναι ο τρόπος με την οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά σε ιούς και βακτήρια εξαρχής. Σε κάποιους νέους και υγιείς ανθρώπους ένα πολύ δραστήριο ανοσοποιητικό μπορεί να οδηγεί σε μια τεράστια «θύελλα» φλεγμονής, που κατακλύζει τους πνεύμονες και άλλα όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μα ένα σύστημα που λειτουργεί πολύ καλά. Κάποιοι γιατροί εικάζουν πως αυτός ίσως να είναι ο λόγος που τα στεροειδή, που έχουν ανοσοκατασταλτική επίδραση, φαίνονται να βοηθούν κάποιους. Επίσης, ίσως κάποιοι νεότεροι και πιο υγιείς άνθρωποι, θεωρώντας πως δεν κινδυνεύουν στα αλήθεια, να μην λαμβάνουν ιδιαίτερα μεγάλη μέριμνα όσον αφορά στην κοινωνική αποστασιοποίηση, και ως αποτέλεσμα να εκτίθενται σε μεγαλύτερα φορτία ιού από το περιβάλλον.
«Γιατί άλλοι αρρωσταίνουν βαριά και άλλοι πιο ελαφριά» – Έλληνας γενετιστής εξηγεί
Το γενετικό προφίλ του ασθενούς σε συνδυασμό με το γονιδιωματικό προφίλ του κορονοϊού, ευθύνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό για τις τεράστιες διαφορές που παρατηρούνται στα κλινικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκτιμά σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030» Εμμανουήλ Δερμιτζάκης. «Αυτό δεν το λέμε τυχαία, καθώς είναι γνωστό ως φαινόμενο από τις ηπατίτιδες, το AIDS και πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα. Είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα δούμε και με τον COVID-19» δηλώνει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να γίνουν σύντομα γενετικές μελέτες, ώστε οι επιστήμονες να βρουν τις γενετικά ευπαθείς ομάδες, οι οποίες παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, παρουσιάζουν αρνητική εξέλιξη της νόσου». Υπάρχουν πολλοί παράγοντες διαφορετικότητας μεταξύ των ασθενών, όπως για παράδειγμα το αρχικό ιικό φορτίο που καθορίζει το χρόνο που έχει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει, μέχρι να εξελιχθούν πλήρως τα συμπτώματα, αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης. Σχετικά με τα σενάρια της επόμενης μέρας, λέει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος το μέλλον, τονίζοντας όμως ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλά.«Εφόσον υπάρξει σοβαρή μείωση κρουσμάτων και θανάτων, τότε θα συζητήσουμε για χαλάρωση των μέτρων. Από το Μάιο πιστεύω ότι θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα, αλλά σταδιακά και με μία στρατηγική προτεραιότητας». Πιστεύω ότι τον Ιούλιο θα μπορέσει ο κόσμος πιο άνετα να πάει στις θάλασσες, και ίσως και να ταξιδέψει στα νησιά. Αλλά όλα αυτά ,εάν η εξέλιξη είναι αυτή που βλέπουμε τώρα, δηλώνει ο διακεκριμένος γενετιστής. Η επάρκεια των πιο γρήγορων τεστ είναι ένα μεγάλο ερώτημα, γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός παγκοσμίως και πολύ μικρή διαθεσιμότητα. Αλλά σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, όπου δεν έχουμε διαθεσιμότητα γρήγορων τεστ, υπάρχουν και η τεχνογνωσία και οι υποδομές στην Ελλάδα, τόσο στα διαγνωστικά όσο και στα ερευνητικά εργαστήρια, για να μπορέσουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη , τονίζει μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, για τον οποίο συνεχώς προκύπτουν νέα δεδομένα, ο καθηγητής γενετικής αναφέρει, ότι ο τρόπος που μεταφέρεται ο ιός στον αέρα είναι κάτι υπό διερεύνηση και οι μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι πρώιμες, για να οδηγήσουν σε τελικές αποφάσεις και οδηγίες προς το κοινό. Όπως επίσης και για το θέμα της ανοσίας, εξηγεί ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουν οι επιστήμονες για αυτό: «Θα είναι ένα σημαντικό μέρος των ερευνών τους επόμενους μήνες, γιατί τα επίπεδα ανοσίας σε ατομικό επίπεδο, αλλά και στον πληθυσμό θα καθορίσουν τη στρατηγική αντιμετώπισης του ιού μέχρι να βρεθεί κάποιο φάρμακο, ή εμβόλιο.
Σχόλια