Τα πασχαλινά αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα του και το αίμα του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας. Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού. Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα. Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.
Τα κόκκινα πασχαλινά αυγά είναι τα πιο συνηθισμένα σε χρώμα, αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές τους, με σχέδια και συνδυασμό χρωμάτων.
Πώς όμως πρέπει να βράσετε τα αυγά ώστε να μην σας σπάσουν;
Ο γνωστός σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου αναφέρει ότι για να το πετύχει κανείς αυτό πρέπει να ακολουθήσει τα εξής απλά βήματα. Βάλτε τα αυγά σε μία κατσαρόλα και γεμίστε τη με νερό. Στη συνέχεια ανάψτε το μάτι της κουζίνας σε δυνατή θερμοκρασία, όταν το νερό βράσει μετρήστε για ένα λεπτό και μετά απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό νερό για άλλα 15 λεπτά. Μετά από αυτή τη διαδικασία τα αυγά θα είναι έτοιμα για βάψιμο.
Σχόλια