Στην κλιμάκωση των μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία φαίνεται πως προσανατολίζεται τις τελευταίες ώρες το κυβερνητικό επιτελείο με βάση τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων, καθώς τα 203 νέα κρούσματα χθες συνιστούν όχι μόνο απότομη κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης, αλλά και αριθμό -ρεκόρ και μάλιστα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.
Τη λήψη πρόσθετων μέτρων με ορίζοντα την μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Σαββάτου δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση, καθώς στις 11.00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου στην τακτική τηλεδιάσκεψη για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεκτιμώντας μαζί με τους ειδικούς και τα αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Το γεγονός, πάντως, ότι το επίπεδο συναγερμού για την κυβέρνηση έχει ανέβει κατακόρυφα επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας πως «παρακολουθούμε διαρκώς την επιδημιολογική κατάσταση, ακούμε τους ειδικούς και παίρνουμε όποια μέτρα χρειάζεται κάθε φορά. Εδώ και εβδομάδες χτυπούμε καμπάνα κινδύνου.
Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά». Ο ίδιος περιέγραψε πως «ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος δείκτης που παρακολουθούμε. Κρίσιμο είναι να παρακολουθούμε αν τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν στην εισαγωγή περισσότερων ασθενών στα νοσοκομεία μας, και ιδίως αν αυξάνει ο αριθμός διασωληνωμένων και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», αριθμός, ωστόσο που άγγιξε τους 22 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ χθες, για πρώτη φορά από την περασμένη Άνοιξη.
Την ίδια ώρα, τον προβληματισμό των λοιμωξιολόγων για πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα εντείνει και η γεωγραφική διασπορά του ιού, οδηγώντας μοιραία ολόκληρες περιοχές σε τοπικές μορφές καραντίνας. Συγκεκριμένα, μετά το «μοντέλο Πόρου», όπου εφαρμόστηκε η εφαρμογή περιορισμών ως προς την κυκλοφορία, τη χρήση μάσκας και το ωράριο, τη σκυτάλη έλαβαν χθες τα Αμπελάκια Λάρισας, όπου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα, τέθηκαν σε ισχύ τα εξής περιοριστικά μέτρα:
-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, ενώ τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες, δηλαδή από τις 06.00 σήμερα το πρωί έως και 20-8-2020 και ώρα 06.00.
Εκτός από την μεταφορά του «μοντέλου Πόρου» και σε άλλες περιοχές της χώρας με υψηλά επιδημιολογικά φορτία, το κυβερνητικό επιτελείο έχει να επιλέξει ανάμεσα σε ένα «ευρύ μενού» περιορισμών ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Ο τελευταίος εξήγησε πως «υπάρχει ένα ευρύ μενού από μέτρα και θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων εφόσον εν τέλει αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο» και πρόσθεσε ότι «εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν να κάνουν αφενός με την είσοδο στη χώρα, αφετέρου θα έχουμε και εσωτερικά μέτρα που θα αφορούν είτε τοπικές κοινωνίες, περιορισμό ωραρίου, περιορισμό κίνησης, περιορισμό στα καταστήματα, χρήση της μάσκας. Ή, θα έχουμε οριζόντια μέτρα, σήμερα είχαμε τα μέτρα που αφορούν τις λιτανείες και όλες τις εμποροπανηγύρεις».
Στα σενάρια, μάλιστα, που μελετώνται τις τελευταίες ώρες, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν η γενίκευση της χρήσης μάσκας (η οποία προεξοφλήθηκε εν πολλοίς με την έκδοση σε ΦΕΚ της σχετικής απόφασης το Σάββατο), η πιθανή μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων σε θρησκευτικές και κοινωνικές τελετές (γάμοι, βαφτίσια κτλ), αλλά και η επιτήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης με εντατικότερους ελέγχους και πρόστιμα.
Εν τω μεταξύ, δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκαν οι λιτανείες σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Όπως αναγράφεται στο περιεχόμενό της, αναστέλλεται η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας, ενώ οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση έχει ισχύ μέχρι και την 31η Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω επέκτασή της.
Σχόλια