Η αύξηση των διασωληνωμένων και ο σταθερά υψηλός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων οδηγεί την κυβέρνηση σε νέο πακέτο μέτρων. Τι ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για το άνοιγμα των σχολείων.
Τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στην επιστημονική κοινότητα. Στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής (28.08.2020) υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξάπλωση του κορονοϊού, θα αναλυθούν τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, με την κυβέρνηση – σύμφωνα με πληροφορίες- να έξετάζει ήδη ένα πακέτο νέων, αυστηρότερων μέτρων, στην περίπτωση που κρίνει ότι η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.
Το ένα από τα μέτρα – που μάλιστα συζητείται εδώ και πολλές ημέρες- είναι το κλείσιμο των καταστημάτων – εστιατορίων και μπαρ, τα μεσάνυχτα, σε όλη τη χώρα και όχι σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως ισχύει μέχρι τώρα. Επιπλέον, στο “τραπέζι” είναι και η χρήση μάσκας… παντού, δηλαδή και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους – εκτός από τους εσωτερικούς- χωρίς, όμως, να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.
Την εκτίμηση πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, εξέφρασε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
“Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα”, είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια.
Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, μάλιστα, έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση περί αυτού σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως τόνισε δεν θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο.
Το τρίτο σενάριο για τα σχολεία
Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής ανέφερε πως το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα, έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους.
Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο σενάριο ανοίγματος των σχολείων σε δύο φάσεις. “Ας πούμε του Δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα”, ανέφερε ως παράδειγμα.
Σχόλια