Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται σημαντικά κάποιοι φαίνεται πως αρνούνται να συμμορφωθούν με τα μέτρα. Σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου και της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Κρήτης το ίδιο συνέβη το Σάββατο σε γαμήλιο γλέντι όπου ήταν καλεσμένα 1000 άτομα. Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν πως ενώ βρίσκονταν στο σημείο κλήθηκαν να αποχωρήσουν.
Οι αστυνομικοί έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή τον γάμο και το γλέντι στην περιοχή του Αποκόρωνα. Οι συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας θέτουν ερωτήματα προς το Υπουργείο, ενώ αναρωτιούνται γιατί η Ελληνική Αστυνομία επέδειξε ανοχή στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.
Αναλυτικά η επιστολή των αστυνομικών:
«Το Σάββατο 22/08/2020 ενημερωθήκαμε ότι δυνάμεις των υπηρεσιών Ο.Π.Κ.Ε. Ρεθύμνου, Τ.Α.Ε. Ρεθύμνου και Τ.Α.Ε. Μυλοποτάμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνης κλήθηκαν να μεταβούν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κουρνάς του Δήμου Αποκορώνου περιφερειακής ενότητας Χανίων προκειμένου να ενισχύσουν τις εκεί ευρισκόμενες δυνάμεις, είχαν δε κληθεί και συνάδελφοι από την Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου. Οι συνάδελφοι που μετέβησαν εκεί διαπίστωσαν ότι είχε προγραμματιστεί να γίνει στο χώρο του εκπολιτιστικού συλλόγου γάμος (οικείου γνωστού καλλιτέχνη) όπου είχαν κληθεί άνω από 1000 άτομα.
Οι εντολές που δόθηκαν στους συναδέλφους ήταν να ελέγχουν και να μετρούν πόσα άτομα θα εισέλθουν στο χώρο της εκδήλωσης και αφού συμπληρώθηκε ο αριθμός των 50 ατόμων, άλλους τους απέτρεπαν να πλησιάσουν το χώρο, κάποιοι δε αρνούνταν να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των συναδέλφων και δεν αποχώρησαν με αποτέλεσμα να στηθεί ένα ακόμα «γλέντι» άνω των 100 ατόμων έξω από το χώρο της εκδήλωσης όπου χόρευαν και διασκέδαζαν με τη μουσική και το φαγητό που τους πρόσφεραν οι οργανωτές της εκδήλωσης.
Οι συνάδελφοι έλαβαν εντολή αποχώρησης στις 01:30 π.μ., ενώ το γλέντι συνεχιζόταν παρόλο που είχε παρέλθει η 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ σύμφωνα με συζητήσεις και δημοσιεύματα το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις 05.00 π.μ.
Επειδή η ως άνω διαμορφωθείσα κατάσταση μας προσβάλλει τόσο ως επαγγελματίες, όσο και ως προσωπικότητες, ασκείται δε ήδη σε συζητήσεις πολιτών έντονη κριτική κατά της Αστυνομίας εν γένει και το ρόλο της σε εκείνη την εκδήλωση, θα πρέπει άμεσα να απαντηθούν εύλογα ερωτήματα μας:
α) Με ποια εντολή και για ποιο λόγο αποψιλώθηκαν οι ειδικές υπηρεσίες του νομού μας και αντί οι συνάδελφοι να διαθέτουν τις υπηρεσίες τους προς αποτροπή ή καταστολή των εγκλημάτων στην εδαφικής τους περιφέρεια, μεταφέρθηκαν σε άλλη περιφέρεια για να έχουν το ρόλο “ταξιθέτη-παρκαδόρου” και εν τέλει θεατή παραβάσεων της νομοθεσίας;
β) Είναι μέσα στα καθήκοντα του αστυνομικού προσωπικού να παρέχει τις ανωτέρω αναφερόμενες υπηρεσίες;
γ) Τελικά τα όσα προβλέπει η νομοθεσία και η επιστήμη για την πρόληψη της διασποράς του κορονοιού ισχύουν για όλους ή μόνο για κάποιους;
δ) Γιατί ενώ όλες οι εκδηλώσεις με καλεσμένους άνω των 50 ατόμων ακυρώνονται ή αν διενεργηθούν επιβάλλονται πρόστιμα και στη συγκεκριμένη περίπτωση έλαβαν χώρα τα ανωτέρω, τα οποία έχουν γίνει γνωστά σε όλη την κοινωνία και ασκείται ήδη έντονη κριτική για τη στάση της Αστυνομίας; Από ποιους αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση μη τηρώντας τα ισχύοντα από τους νόμους; Και γιατί η Ελληνική Αστυνομία επέδειξε τέτοια ανοχή;
ε) Γιατί παραβιάστηκε η βασική αρχή της αµεροληψίας των αστυνοµικών οργάνων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους; Το ειδικότερο περιεχόµενο της αρχής αυτής συναρτάται µε την ανεξάρτητη από επιρροές και την απροκατάληπτη κρίση και δράση των αστυνοµικών οργάνων. Άµεσα συνυφασµένη εξάλλου µε την έννοια της δικαιοσύνης η αµεροληψία δεν απαιτείται µόνον να υπάρχει, αλλά και να καθίσταται, ανά πάσα στιγµή, εµφανές ότι υπάρχει, ενώ δεν θα πρέπει τα αστυνομικά όργανα να ασκούν τα καθήκοντά τους, µε τρόπο που αφήνει υπόνοιες µεροληψίας».
Με πληροφορίες από zarpanews.gr
Σχόλια