ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότεροι από 1.100 πλειστηριασμοί σε 5 ημέρες – Στο «σφυρί» από διαμερίσματα έως ξενοδοχεία την ερχόμενη εβδομάδα

0

Στη σκιά των εκρηκτικών πληθωριστικών πιέσεων που περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και του πολέμου στην Ουκρανία, η Τράπεζα της Ελλάδας εκφράζει τις ανησυχίες της για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πάντως διεξάγονται κανονικά και την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να βγουν «στο σφυρί» μέσω της πλατφόρμας e–auction περισσότερες από 1.100 ιδιοκτησίες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Μάλιστα, προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται πλέον, εκτός εάν ένα νοικοκυριό χαρακτηριστεί «ευάλωτο» βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

«Καμπανάκι» λοιπόν χτυπά η Τράπεζα της Ελλάδος για νέα γενιά κόκκινων δανείων με φόντο το Ουκρανικό μέτωπο και την παρατεταμένη γεωπολιτική κρίση.

«Καμπανάκι» από την Τράπεζα της Ελλάδος

Το «τσουνάμι» ακρίβειας πλήττει το καλάθι κάθε νοικοκυριού, τα υψηλά ενεργειακά κόστη ροκανίζουν και αυτά με τη σειρά τους τα εισοδήματα και τα διαθέσιμα χρήματα στο πορτοφόλι των πολιτών κάθε μέρα είναι και λιγότερα.

Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά πως εάν παραταθεί και άλλο αυτό το σκηνικό θα διαμορφώσει συνθήκες για νέα έκρηξη των κόκκινων δανείων, όταν ήδη σήμερα περισσότερα από 1 στα 10 δάνεια είναι Μη Εξυπηρετούμενα, κάτι που μεταφράζεται σε δάνεια αξίας 19,3 δισ. ευρώ.

Πλειστηριασμοί

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις όμως παρόλα αυτά βρίσκονται αντιμέτωπα με πλειστηριασμούς: Μόνον για την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 1.143 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός τους ανεβαίνει στους 9.450. O συνολικός αριθμός ιδιοκτησιών που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα e-auction προκειμένου να βγει «στο σφυρί» είναι 126.002!

«Στο σφυρί» από διαμερίσματα έως ξενοδοχεία

Μόνο για την εβδομάδα που έρχεται στον πλειστηριασμό θα βγουν ακίνητα κάθε είδους, οικόπεδα, κατοικίες, γραφεία, χώροι στάθμευσης, βιομηχανικοί χώροι ακόμη και ξενοδοχεία, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας!

Στην λίστα περιλαμβάνονται και διαμερίσματα ή μονοκατοικίες, τα οποία αν συνιστούν την κύρια κατοικία ενός «ευάλωτου» νοικοκυριού μπαίνει «φρένο» στην διαδικασία εφόσον ο ιδιοκτήτης προσκομίσει τις απαραίτητες βεβαιώσεις.

Ένα «ευάλωτο» νοικοκυριό με χρέη μπορεί να γλιτώσει τον πλειστηριασμό για ολόκληρο το 2022 και έως ότου συσταθεί ο περιβόητος φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Αρκεί να βεβαιώσει στην τράπεζα και την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά πως ανήκει στην κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Μάλιστα σχεδιάζεται έως και την σύσταση του Φορέα που υπολογίζεται να πάρει «σάρκα και οστά» στο τέλος της χρονιάς, να δοθεί και επιδότηση στεγαστικού δανείου έως και 210 ευρώ τον μήνα.

Ποιοι γλιτώνουν τον πλειστηριασμό

Ποια είναι λοιπόν τα νοικοκυριά που γλιτώνουν επί του παρόντος τον πλειστηριασμό;

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στον νόμο 4472/2017.

Συγκεκριμένα είναι τα εξής:

Α) Εισοδηματικά

Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Β) Περιουσιακά

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με εκείνους που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Όσοι δεν χαρακτηρίζονται «ευάλωτα» νοικοκυριά κινδυνεύουν να δουν ακόμη και την κύρια κατοικία τους να βγαίνει στο «σφυρί».

Επιδότηση δανείου έως 210 ευρώ τον μήνα
Ειδικά πάντως για τα «ευάλωτα» νοικοκυριά θα δοθεί επιδότηση στεγαστικού δανείου από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την οικονομική και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τον πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας.

Το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ονομάζεται, στοχεύει στο να γεφυρώσει το «κενό» που υπάρχει σήμερα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν οφειλές από στεγαστικό δάνειο σε τράπεζες ή funds και εταιρείες διαχείρισης, έως τη δημιουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από τα τέλη του 2022.

Η επιδότηση θα «τρέχει» για διάστημα που θα φτάνει και τους 15 μήνες, παρέχοντας πλήρη κάλυψη έως τη λειτουργία του φορέα, με την προϋπόθεση όμως ότι τα νοικοκυριά αυτά θα χάσουν την κυριότητα της πρώτης τους κατοικία όταν ο φορέας ενεργοποιηθεί.

Πηγή: enikonomia.gr

Ο βαθύπλουτος Έλληνας που ζούσε σαν ασκητής! Όλη τη περιουσία του την χάρισε στην Ελλάδα για να την κάνει καλύτερη

Προηγούμενο άρθρο

Ρούλα Κορομηλά: Η οργισμένη ανάρτησή της για την υπόθεση βιασμού ανήλικης στο Αμύνταιο

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Περισσότερα ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα Άρθρα