Τις αισθήσεις του ανέκτησε χθες το βράδυ ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος κατάφερε να επικοινωνήσει με τους γιατρούς της Μονάδας Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται.
Ο 59χρονος συγγραφέας και πρώην βουλευτής αποσωληνώθηκε νωρίτερα κατά τη χθεσινή ημέρα και οι γιατροί σταδιακά διέκοψαν με επιτυχία την καταστολή στην οποία τον είχαν υποβάλλει τα τελευταία 24ωρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, όταν ξύπνησε κατόρθωσαν να συνομιλήσουν μαζί του. Τον υπέβαλλαν επίσης με επιτυχία σε σειρά νευρολογικών τεστ για να αξιολογήσουν την εγκεφαλική λειτουργία του.
Οι γιατροί δήλωναν χθες αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του εκτιμώντας πως, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, σε λίγα 24ωρα θα γνωρίζουν με βεβαιότητα εάν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο για τη ζωή του.
Συγκρατημένα αισιόδοξο ήταν και το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν χθες το απόγευμα. Σε αυτό ανέφεραν ότι «είναι αιμοδυναμικά σταθερός, έχει βγει από την μηχανική αναπνοή και βαίνει βελτιούμενος». Νεότερο ανακοινωθέν αναμένεται να εκδοθεί σήμερα το απόγευμα, εκτός απροόπτου.
Ο διαχωρισμός ανιούσης αορτής
Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, ο Πέτρος Τατσόπουλος υπέστη οξύ διαχωρισμό ανιούσης αορτής, για τον οποίο χειρουργήθηκε επειγόντως.
Η αορτή είναι η κύρια αρτηρία του ανθρώπινου σώματος. Αρχίζει (εκφύεται) από την αριστερή κοιλία της καρδιάς και αρχικά ακολουθεί πορεία προς τα άνω. Το τμήμα αυτό είναι η ανιούσα αορτή.
Στη συνέχεια, κάνει μία κάμψη και σχηματίζει το λεγόμενο αορτικό τόξο. Έπειτα αρχίζει να κατεβαίνει προς τα κάτω, περνώντας μπροστά από τους σπονδύλους. Το τμήμα αυτό είναι η κατιούσα αορτή που διασχίζει το θώρακα (θωρακική αορτή), ύστερα την κοιλιά (κοιλιακή αορτή) και φθάνει έως την πύελο.
Σε όλη τη διαδρομή της δημιουργεί διακλαδώσεις (κλάδους) που προωθούν αίμα σε όλο το σώμα. Από την ανιούσα αορτή, λ.χ., αρχίζουν (εκφύονται) οι δύο στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς.
Όπως ισχύει για κάθε αρτηρία του σώματος, έτσι και στην περίπτωση της αορτής το τοίχωμά της δεν είναι ενιαίο. Αποτελείται από τρία στρώματα που λέγονται χιτώνες και είναι ο έσω, ο μέσος και ο έξω χιτώνας.
Σύμφωνα με ειδικούς από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, ο διαχωρισμός της αορτής συμβαίνει όταν ο έσω χιτώνας σκιστεί σε κάποιο σημείο, με συνέπεια να υπάρξει διαφυγή αίματος μέσα στο τοίχωμα της αορτής, δηλαδή ανάμεσα στον έσω και τον μέσο χιτώνα. Με αυτό τον τρόπο διαχωρίζονται οι δύο χιτώνες.
Αν υποστεί ρήξη και ο μέσος χιτώνας και διαφύγει το αίμα προς τον έξω χιτώνα, ο διαχωρισμός μπορεί να αποβεί μοιραίος. Ο διαχωρισμός στην ανιούσα αορτή θεωρείται πολύ επικίνδυνη κατάσταση και αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, ειδάλλως κινδυνεύει ο ασθενής. Γι’ αυτό οδηγήθηκε αμέσως ο Πέτρος Τατσόπουλος στο χειρουργείο.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα του οξέος διαχωρισμού είναι πολύ έντονα. Ο ασθενής αισθάνεται ξαφνικά έναν έντονο πόνο στο στήθος ή στο πάνω μέρος της ράχης, που συχνά αντανακλάται στον αυχένα ή χαμηλά στην ράχη. Ο πόνος αυτός συχνά μοιάζει με εκείνον του εμφράγματος.
Μπορεί επίσης να έχει αιφνίδιο, έντονο πόνο στην κοιλιά, δύσπνοια ή να χάσει τις αισθήσεις του. Μπορεί ακόμα να δυσκολεύεται να μιλήσει, να παρουσιάσει διαταραχή της όρασης, αδυναμία ή παράλυση στην μία πλευρά του σώματος σαν να παθαίνει εγκεφαλικό.
Ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα είναι αδύναμος παλμός στο ένα χέρι, σε σύγκριση με το άλλο. Τέλος ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει γρήγορα κατακόρυφη μείωση της αρτηριακής πίεσης και σοκ.
iatropedia.gr
Σχόλια