ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται φοροελαφρύνσεις 1,8 δισ. ευρώ – Ποιοι φορολογούμενοι θα πάρουν «ανάσα»

0

Το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής που θα κατατεθεί στην Βουλή μετά το Πάσχα, αναμένεται να δώσει «ανάσα» στη μεσαία τάξη, η οποία τα χρόνια της κρίσης «γονάτισε».

Πακέτο ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης με μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2021.

Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου -το οποίο προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνία με τους θεσμούς για την παροχή δημοσιονομικού χώρου- θα φέρει αυξήσεις καθαρών αποδοχών έως 4% σε εκατομμύρια μισθωτούς οι οποίοι έμειναν εκτός των μέτρων ελάφρυνσης.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι πρώτες παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα χαρακτηρίστηκαν αναμφίβολα ως θετικές κινήσεις. Ωστόσο όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ειδικά οι μισθωτοί της μεσαίας τάξης (με εισοδήματα κοντά στα 20.000 ευρώ) περίμεναν το κάτι παραπάνω.

Από το 1,8 δισ. ευρώ, το 1,16 δισ. αφορά την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το υπόλοιπο τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 2%. Μαζί με αυτήν που θα γίνει φέτος τον Ιούνιο, η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φτάσει στο 3%.

«Δώρα» για τους μισθωτούς ετοιμάζει η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και δρομολογώντας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στη διετία.

Πόσο και πότε θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές – Ποιοι θα δουν αύξηση στο μισθό τους

Έρχεται μέσα στο 2020 μείωση εισφορών για 1,6 εκατομμύρια μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι απασχολούνται σε 260.000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν περίπου 0,5%, ενώ οι εργατικές εισφορές γύρω στο 0,4%. Έτσι οι συνολικές εισφορές επί των αποδοχών των πλήρως απασχολούμενων θα μειωθούν στο 39,6% τον ερχόμενο Ιούλιο έναντι του 40,5% που θα είναι έως και τον Ιούνιο.

Έπειτα από την επικείμενη μείωση των εισφορών, οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν στο 24,3%, έναντι 24,8%, ενώ οι εργατικές εισφορές θα υποχωρήσουν στο 15,3%, έναντι του 15,7%. Η μείωση κατά 0,5% των εργοδοτικών εισφορών οδηγεί σε ποσοστιαία μείωση δύο μονάδων στο σύνολο των εργοδοτικών εισφορών (οι οποίες υπολογίζονται επί των μεικτών προ φόρων αποδοχών των εργαζομένων) και σε αντίστοιχη αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Η μείωση 0,4% των εργατικών εισφορών οδηγεί σε ποσοστιαία μείωση 2,9% του συνόλου των κρατήσεων που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι επί των μετά φόρων αποδοχών τους και, έτσι, σε αντίστοιχη αύξηση των καθαρών αποδοχών τους.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες έως το 2023.

Τις τελικές αποφάσεις για τη μείωση των εισφορών θα επηρεάσουν οι αποφάσεις για την πορεία του κατώτατου μισθού φέτος, αλλά και την επόμενη 3ετία.

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, της γνωστής «έκτακτης» εισφοράς, έχει προαναγγελθεί επισήμως ενώ μένει να αποσαφηνιστεί το εύρος της μείωσης, που θα ξεκινήσει στα μέσα του έτους, χωρίς να αποκλείεται η αναδρομική ισχύς της για τα περσινά εισοδήματα.

Η εισφορά αλληλεγγύης αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα μέτρο ελάφρυνσης των μισθωτών, με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το κόστος που υπολογίζεται ότι μπορεί να «αντέξει» φέτος ο Προϋπολογισμός, είναι γύρω στα 250- 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στο ψηφισμένο πακέτο των φετινών φοροελαφρύνσεων έχει προβλεφθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% για εργοδότες κι εργαζόμενους, με κόστος περί τα 120 εκατ. ευρώ.

Για την επόμενη χρονιά, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1,01%, με κόστος περί τα 440 εκατ. Ευρώ, δηλαδή σωρευτικά γύρω στα 560 εκατ. ευρώ στη διετία, ενώ για το 2022 προβλεπόταν νέα μείωση 1,61% με κόστος γύρω στα 410 εκατ. ευρώ, δηλαδή κοντά στα 980 εκατ. ευρώ στην τριετία.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για τη χρήση του 2020, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει, αλλά να δώσει προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ώστε αυτή να γίνει γρηγορότερα από ότι έχει αποφασιστεί. Με την κίνηση αυτή συμφωνούν και οι επιχειρηματίες καθώς το μέτρο θα ωφελήσει όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, δηλαδή και τις κερδοφόρες και τις ζημιογόνες, ενώ η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος θα βοηθήσει μόνο όσες δηλώνουν κέρδη.

Το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται μια περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 24% στο 20% υπολογίζεται στα 540 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η νέα αυτή μείωση του συντελεστή θα εφαρμοζόταν το 2021 για τη χρήση του 2020, δηλαδή θα επιβάρυνε με μείωση εσόδων κατά 540 εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο που ήδη έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπει σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες την τετραετία 2020-2023, αρχής γενομένης 0,90 της ποσοστιαίας μονάδας από την 1η Ιουλίου 2020 με δημοσιονομικό κόστος 123 εκατ. ευρώ.

Για το 2021 προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,09 ποσοστιαία μονάδα με σωρευτικό δημοσιονομικό κόστος 565 εκατ. ευρώ, το 2022 επιπλέον μείωση κατά 1,61 ποσοστιαία μονάδα με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 413 εκατ. ευρώ και το 2023 άλλο 1,3% με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 374 εκατ. ευρώ.

«Εισβολή» τουρκικών F-16 στο Αιγαίο – Τους κυνήγησαν οι Έλληνες πιλότοι

Προηγούμενο άρθρο

Σύζυγος Βουτσά στον ΣΚΑΪ: «Ο Κώστας είναι μαχητής και θα νικήσει και αυτήν τη μάχη»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Περισσότερα ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα Άρθρα