ΥΓΕΙΑ

Οι «μισοχαλασμένες» τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

0

Τα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ισχυρίζεται ιαπωνική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Στις χώρες της Άπω Ανατολής, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, καταναλώνονται ευρέως διάφοροι τύποι προϊόντων σόγιας, όπως το natto (ξερά σπυριά σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση με τον ζυμομύκητα Bacillus subtilis), το miso (πολτός σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση με τον ζυμομύκητα Aspergillus oryzae) και το γνωστό tofu (προϊόν από γάλα σόγιας). Κάποιοι τα αποκαλούν και «μισοχαλασμένα» τρόφιμα, των οποίων ο τρόπος παραγωγής συχνά προσομοιάζει του δικών μας τροφίμων ζύμωσης όπως ο τραχανάς.

Αυτό που αποφάσισαν να ερευνήσουν οι επιστήμονες, είναι αν αυτά τα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση επιδρούν στην υγεία, και συγκεκριμένα αν σχετίζονται με τον πρόωρο θάνατο από διάφορες αιτίες, τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες, τις εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις και παθήσεις του αναπνευστικού.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, 42.750 άνδρες και 50.165 γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σε 11 κέντρα δημόσιας υγείας της Ιαπωνίας σχετικά με τις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας τους. Κατά τη δεκαπενταετή έρευνα, ο αριθμός των θανόντων υπολογίστηκε από τα μητρώα των δήμων και τα πιστοποιητικά θανάτου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως μεγαλύτερη κατανάλωση ζυμωμένων προϊόντων σόγιας (natto και miso) συνδέθηκε με 10% μείωση των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, αλλά η συνολική κατανάλωση προϊόντων σόγιας δεν συνδέθηκε με τη θνησιμότητα από διάφορα αίτια.

Η κατανάλωση natto συσχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά δεν υπήρξε κάποια σύνδεση με τον καρκίνο. Τα αποτελέσματα παρέμειναν ίδια ακόμη και μετά την προσθήκη μεγάλης ποσότητας λαχανικών στη διατροφή των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πλουσιότερα σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιοενεργά συστατικά σε σχέση με τα μη ζυμωμένα.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα χρήζουν προσοχής κατά την μελέτη τους, καθώς ενδέχεται τα αποτελέσματα της έρευνας να έχουν επηρεαστεί και από παράγοντες που δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Πηγή: ygeiamou.gr

“Εξοικονομώ-Αυτονομώ” 2020 – οι νέες επιδοτήσεις (μέρος β)

Προηγούμενο άρθρο

Vassilis Milionis Explains that Real Estate Stocks Still Looking for Its Momentum During the Epidemic

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Περισσότερα ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα Άρθρα