Όπως το φετινό Πάσχα δεν θύμιζε σε τίποτα τα παλαιότερα της ζωής μας, κάπως έτσι φαίνεται ότι θα κυλήσει και το καλοκαίρι μας. Μια πρώτη γεύση … “καλοκαιριού με κορονοϊό” μας δίνουν οι επιστήμονες. Μέτρα απόστασης ακόμα και στην παραλία θα χρειαστεί να τηρήσουμε αυτό το καλοκαίρι. Ακόμη κι αν ο κορονοϊός μειώσει την καταστροφική επέκτασή του τους θερινούς μήνες, δεν θα μας αφήσει ξένοιαστους ούτε στις πλαζ. Οι λοιμωξιολογοι μας προετοιμάζουν να ζήσουμε με τον ιό τους επόμενους μήνες και να προσαρμόσουμε ανάλογα την κοινωνική συμπεριφορά μας.
Με … μεζούρες στις παραλίες
Πετσέτες ανά 1,5 έως 2 μέτρα στις οργανωμένες πλαζ, απόσταση ασφαλείας στις συναναστροφές μας, συνεχές πλύσιμο των χεριών και μάσκες σε κλειστούς χώρους που συνωστίζονται άνθρωποι, θα αποτελέσουν τον νέο τρόπο ζωής μας, ακόμη κι αν υπάρξει μερική άρση των μέτρων μετά τις 27 Απριλίου.
«Οργανωμένες πλαζ, εφόσον υπάρχει απόσταση μεταξύ των πελατών θα επιτραπούν. Αλλά εφ’ όσον θα υπάρχει απόσταση. Δεν θα είναι η πετσέτα του ενός δίπλα στην πετσέτα του άλλου. Αυτό δεν θα το δούμε, αυτό το καλοκαίρι τουλάχιστον», δηλώνει ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας.
«Θα είναι διαφορετικό απ’ όλα τα προηγούμενα που ξέραμε, δεν θα υπάρχει μαζικός τουρισμός, θα πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις. Πρέπει να ζούμε κοιτάζοντας γύρω μας, να μην πλησιάζουμε άλλους συνανθρώπους μας πάνω από δύο μέτρα. Θα πρέπει να απολυμαίνουμε τα χέρια μας, θα πρέπει να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Θα πρέπει να φοράμε μάσκες όταν μπαίνουμε σε χώρους όπου υπάρχει κόσμος, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή τα καταστήματα. Άρα θα είναι όλα πολύ διαφορετικά απ’ όσο ξέραμε μέχρι πέρυσι».
Μόνοι και… ασφαλείς
Περισσότερο ελεύθερο από περιορισμούς φαίνεται ότι θα είναι το … μοναχικό μπάνιο, μακριά από πολύβουες πλαζ με συνωστισμό, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό:
«Νομίζω η μαγική λέξη εδώ είναι «απόσταση» και μέτρα ασφαλείας, δηλαδή προσωπικά μέτρα προστασίας των ανθρώπων και προστασίας βέβαια της δημόσιας Υγείας. Εντάξει, δεν έχει έρθει η ώρα ακόμα για τα μπάνια. Και το μπάνιο βέβαια, σε μια περιοχή που δεν έχει κόσμο, έχει και πάρα πολύ μικρό κίνδυνο».
Πηγή: Iatropedia.gr
Σχόλια