ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Με ποιον τρόπο μεταδίδεται από τα μάτια

0

Ο κορωνοϊός Covid-19 δεν μεταδίδεται μόνο με τα σταγονίδια του αναπνευστικού, αλλά μπορεί να υπάρχει και σε άλλα σωματικά υγρά, όπως τα δάκρυα, αναφέρουν Κινέζοι επιστήμονες.

Σε μικρή μελέτη με 38 ασθενείς διαπίστωσαν ότι ο ένας στους τρεις έπασχε από ιογενή επιπεφυκίτιδα. Πρόκειται για μία λοίμωξη των ματιών η οποία είναι μεταδοτική.

Δύο από τους ασθενείς είχαν θετικά στο ιό και δείγματα από τη μύτη τους, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology.

Ο επιπεφυκότας είναι μία λεπτή, διαφανής μεμβράνη. Επιστρώνει το λευκό τμήμα του ματιού, καθώς και το εσωτερικό των βλεφάρων. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κορωνοϊός μπορεί να εισβάλλει σε αυτόν κυρίως στους ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη.

Αυτό σημαίνει πως ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί αν κάποιος τρίψει το μολυσμένο μάτι του και ύστερα αγγίξει ένα αντικείμενο. Το ίδιο και κατά τη διάρκεια της οφθαλμολογικής εξέτασης, γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Πιο πιθανή η επιπεφυκίτιδα με τη σοβαρή νόσο

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, κατέγραψαν τα οφθαλμολογικά συμπτώματα των 38 εθελοντών και τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις δειγμάτων από τα μάτια. Συνέκριναν επίσης τα ευρήματα σε αυτές τις δοκιμασίες με τα αποτελέσματά τους σε διάφορες εξετάσεις.

Όπως ανακάλυψαν, όσο πιο βαριά νόσο είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19 στους ασθενείς, τόσο πιθανότερο ήταν να παρουσιάζουν οφθαλμολογικές εκδηλώσεις επιπεφυκίτιδας. Στην πραγματικότητα, τέσσερις από τους ασθενείς είχαν μέτριες βαρύτητας νόσο και δύο σοβαρή. Οι υπόλοιποι έξι είχαν νοσηλευτεί στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.

Μερικές από τις οφθαλμολογικές εκδηλώσεις που παρατηρήθηκαν στους ασθενείς ήταν αυξημένη παραγωγή δακρύων και κοκκίνισμα (υπεραιμία) των ματιών.

Συνολικά, 12 από τους 38 ασθενείς (το 31,6%) είχαν ενδείξεις επιπεφυκίτιδας. Επομένως, «ο επιπεφυκότας μπορεί να αποτελέσει πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού», γράφει σε σχόλιο που συνοδεύει τη μελέτη ο καθηγητής Επιδημιολογίας Dr Alfred Sommer.

«Μην αγγίζετε τα μάτια σας»

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που φροντίζουν ασθενείς πρέπει να φορούν οπωσδήποτε προστατευτικά γυαλιά, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Liang Liang.

Μέτρα προστασίας πρέπει, όμως, να λαμβάνουν και οι ασθενείς που μολύνονται από τον ιό, πρόσθεσε ο Dr Liang, ο οποίος είναι οφθαλμίατρος στο πανεπιστήμιο Three Gorges, στην Yichang. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται:

  • Να μην αγγίζουν τα μάτια και το πρόσωπό τους
  • Να μην φορούν φακούς επαφής όσο διαρκεί η επιδημία
  • Να σαπουνίζουν καλά και συχνά τα χέρια τους

Πηγή: iatropedia

Τα νέα μέτρα για μη έξοδο το Πάσχα – Τι θα κρίνει την πιο σκληρή απαγόρευση κυκλοφορίας

Προηγούμενο άρθρο

Μπαράζ πληρωμών – Πότε μπαίνουν τα χρήματα για δώρα, επιδόματα και συντάξεις

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Περισσότερα ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα Άρθρα