Νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε η κυβέρνηση το απόγευμα της Δευτέρας.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιεί φέτος, αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της χώρας, καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ πριν την είσοδο στη χώρα με πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, ενώ σε μια σειρά από περιοχές, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι κλειστά από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί της επομένης.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό
1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου σε περιορισμένο ακροατήριο.
2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.
3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Ελληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.
5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.
6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7:00 το πρωί στις εξής περιοχές:
Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.
Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
1.030 κρούσματα σε μία εβδομάδα
Σημειώνεται ότι για έβδομη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, με τα συνολικά κρούσματα την τελευταία εβδομάδα να αγγίζουν τα 1.030. Επιπροσθέτως, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 213, μετά τον θάνατο ηλικιωμένης γυναίκας στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.
Τα κρούσματα στη χώρα μας τις τελευταίες επτά ημέρες
10/8 126
9/8 203
8/8 152
7/8 151
6/8 153
5/8 124
4/8 121
Γώγος: Πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τον κορονοϊό μέσα στην εβδομάδα
Πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα για τον κορονοϊό πριν τον Δεκαπενταύγουστο τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι απαραίτητα αυτή την στιγμή και ακολουθούνται μετά από πολλά τοπικά lockdown ώστε να προχωρήσουμε με αυτά τα ηπιότερα μέτρα σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα που όπως ο ίδιος αποκάλυψε είναι στο τραπέζι και μπορεί να ακολουθήσουν.
Παράλληλα, ένα άλλο περαιτέρω μέτρο που συζητείται όπως ο ίδιος ανέφερε είναι ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων που συγκεντρώνεται σε μια περιοχή ενώ ανάλογα την πορεία της επιδημία υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα που φτάνουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις.
Όπως επισήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 100 σε όλες τις μονάδες της χώρας. Επομένως υπάρχει μια έξαρση της νόσου σαφέστατη και με δυναμική επικίνδυνη και πρέπει να προτρέχουμε και όχι να ακολουθούμε τον ιό.
Παράλληλα τόνισε ότι μπήκε η έννοια της υποχρεωτικότητος σε πολλά από αυτά τα μέτρα και προστέθηκαν και άλλα διότι δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε και δεν υπήρξε συμμόρφωση που χρειάστηκε και πως το ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι η εφαρμογή των μέτρων καθώς και η ετοιμότητα του μηχανισμού να πάει στο plan B.
Σκέψεις για άνοιγμα σχολείων με μάσκες για τους μαθητές
Από την άλλη ο καθηγητής Νίκος Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μαθητές να πάνε στο σχολείο με μάσκα.
Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την αποτελεσματικότητα που θα έχουν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό θα το δούμε όταν περάσουν δύο εβδομάδες δηλαδή μετά τις 15 Αυγούστου. Ελπίζω να λειτουργήσουν τα μέτρα και να έχουμε ανάσχεση του ιού. Κάθε μέρα εξετάζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Δείτε ακόμα: Lockdown στη Θεσσαλονίκη μετά τον Δεκαπενταύγουστο αν δεν μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού!
Στην ερώτηση αν οι νέοι με το κλείσιμο των μπαρ τα μεσάνυχτα κάνουν πάρτι σε σπίτια ή σε παραλίες είπε χαρακτηριστικά. «Αν οι νέοι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο που βάζουν τις ευπαθείς ομάδες και τους δικούς τους ανθρώπους εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μέτρα».
Ο κορονοϊός δεν φαίνεται να φεύγει άμεσα με τον κ. Σύψα να αναφέρει: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό. Να συνηθίσουμε να ζούμε με τα μέτρα, όπως τήρηση των αποστάσεων, συχνό πλύσιμο των χεριών και αποστάσεις».
Δεν έκρυψε μάλιστα και τον φόβο του μετά τα πολλά κρούσματα σε μεγάλες πόλεις. «Ο φόβος μας είναι τα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη όπου έχει γίνει διασπορά στην κοινότητα. Ελπίζω να λειτουργήσουν τα μέτρα όπως και η υπευθυνότητα των πολιτών».
Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων και αν εξετάζονται κάποιες λύσεις εξήγησε: «Θα το αποφασίσουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν όπως έγινε τον Μάιο ή κανονικά την ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί με την χρήση όμως μάσκας από τους μαθητές».
Εν τω μεταξύ στο δελτίο του Star μίλησε και ο καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ο καθηγητής εμφανίστηκε μεν ανήσυχος για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο τόνισε πως αν τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή τηρηθούν, τότε δεν υπάρχει ανάγκη επιβολής και νέων.
Σχόλια