Το ‘’Κρητικό Εργαστήρι’’ της Οικογένειας Λαμπάκη επιλέγοντας τις καλύτερες πρώτες ύλες από πιστοποιημένα τυροκομεία των Χανίων, χρησιμοποιώντας αγνό παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά, φτιάχνει & προτείνει σε όλους εσάς τα παραδοσιακά χανιώτικα καλιτσούνια της Γιαγιάς Φωτεινής Λαμπάκη, τα οποία δεν μπορούν να λείψουν από το τραπέζι της Λαμπρής.
Χανιώτικα Καλιτσούνια Λαμπρής
Υλικά για τη γέμιση:
1/2 κιλό μυζήθρα Χανίων ή πυχτόγαλο ή γαλομυζήθρα
1 κιλό ανθότυρο Χανίων
1,5 κιλό τυρομάλαμα Χανίων (μαλάκα)
3 αυγά
1 ματσάκι δυόσμο
Υλικά για το φύλλο:
4 ποτήρια των 200ml νερό
2 κουταλάκια αλάτι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2 σφηνάκι τσικουδιά
περίπου 2 κιλά αλεύρι σκληρό Μύλων Κρήτης (η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, να ανοίγει εύκολα με τον πλάστη)
1-2 αυγά χτυπημένα για την επάλειψη
σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζετε τη ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας τα υλικά και την αφήνετε στην άκρη. (Η ζύμη πρέπει να «ξεκουραστεί» λίγο για να ανοίγει πιο εύκολα το φύλλο.)
Ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά τα τυριά με το δυόσμο. Χτυπάτε το αυγό και αναμιγνύετε.
Χωρίζετε τη ζύμη σε μικρότερα μέρη για ευκολία στο άνοιγμα. Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια και ανοίγετε κάθε μπαλάκι ζύμης σε φύλλο, με τον πλάστη.
Χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα πιατάκι του τσαγιού κόβετε με τη ρόδα ή με μαχαίρι από κάθε φύλλο στρογγυλά κομμάτια.
Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζετε μια κουταλιά γέμισης και διπλώνετε αντικρυστά τις άκρες προς το κέντρο ώστε να σχηματιστεί ένα τετράγωνο καλιτσούνι (θα βοηθούσε αν έχετε δει την τελική μορφή, μοιάζει με φάκελο).
Αλείφετε την επιφάνειά τους με αυγό και πασπαλίζετε με σουσάμι.
Τοποθετείστε τα στα ταψιά σας έχοντας στρώσει αντικολλητικό χαρτί ή αλείφοντας τα με λάδι.
Ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και να ψηθεί το φύλλο (περίπου 20 λεπτά).
Τρώγονται ζεστά ή κρύα.
Σημείωση: Η παραπάνω συνταγή είναι περίπου για 100 καλιτσούνια.
Σχόλια