Σήμερα, 5 Μαΐου 2020, η εκκλησίας μας τιμά την Αγία Ειρήνη.
Η Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς έζησε περί τον 4ο αιώνα. Ήταν από τη Μενεγή, κόρη του τοπικού άρχοντα Λικίνιου.
Το αρχικό όνομά της ήταν Πηνελόπη. Όταν όμως ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό βαπτίσθηκε Ειρήνη. Η χριστιανική παράδοση αναφέρει πως ήταν εξαιρετικής ομορφιάς και μόρφωσης και με ιδιαίτερη ευφράδεια και έντονο θρησκευτικό ζήλο. Ανέλαβε ιεραποστολικά καθήκοντα στη Περσία επί Σαπώρ Β΄ όπου και υπέστη μεγάλη καταδίωξη.
Τελικά η Ειρήνη κατέφυγε στην Έφεσο συνεχίζοντας να διδάσκει με ακόμη εντονότερο ζήλο και με λαμπρά αποτελέσματα ως το θάνατό της που έλαβε χώρα στην ίδια πόλη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανακήρυξε την Ειρήνη Αγία και μεγαλομάρτυρα και όρισε να τιμάται η μνήμη της στις 5 Μαΐου κατ΄ έτος.
Κατά τη Φραγκοκρατία το λείψανό της φυγαδεύτηκε στην Πάτρα, όπου στη συνοικία Ριγανόκαμπος , υπήρχε ο σταυροπηγιακός ναός της Αγίας Ειρήνης που είχε χτιστεί για να φιλοξενήσει το λείψανο της αγίας.
Στις 5 Μαρτίου του 1231 ο Λατίνος Αρχιεπίσκοπος Πάτρας Αντέλμος φυγάδεψε , από την Πάτρα στη Δύση, πολλά ιερά κειμήλια ανάμεσα στα οποία και το ιερό λείψανο της Αγίας Ειρήνης κάνοντάς το δώρο στο μοναστήρι του Hautecombe στη Σαβοΐα της Ιταλίας. Το λείψανο της Αγίας Ειρήνης επιστράφηκε στις 5 Οκτωβρίου 2002 και φυλάσσεται σήμερα στο ναό της Αγίας Ειρήνης στο Ριγανόκαμπο.
Ο ναός αυτός είναι χτισμένος στην τοποθεσία όπου βρισκόταν ο παλιός. Κάθε χρόνο στις 5 Μαρτίου γίνονται λατρευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη της Αγίας Ειρήνης.
Η Μονή Αγίας Ειρήνης στην Άνδρο!
Η Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης, θεμελιώθηκε το 1780 στην περιοχή Αρχόντας των Αποικίων, από δύο αδελφούς μοναχούς καταγόμενους από τα Αποίκια με το επώνυμο Σπυρίδου. Κατά την περίοδο της ακμής, λειτούργησε ως γυναικεία μονή. Ωστόσο, η μονή διαλύεται το 1833, με το διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνος, το οποίο απαιτούσε την διάλυση των ορθόδοξων μονών με περιορισμένη αδελφότητα, περίπου χιλίων σε όλη την Ελλάδα, και την οικειοποίηση της περιουσίας τους. Με το πέρασμα των χρόνων, κατέρρευσαν οι χώροι περιμετρικά του ναού, όμως παρέμεινε ο ναός έχοντας υποστεί ανάλογες φθορές.
Η Μονή Αγίας Ειρήνης σήμερα
Το 2006, ο εφοπλιστής Ελευθέριος Πολέμης αγόρασε το κτήμα έκτασης 13 στρεμμάτων, το οποίο συμπεριελάμβανε το ερειπωμένο μοναστήρι. Σε ένα διάστημα 10 ετών εκείνος και η οικογένειά του, αναστήλωσαν τα κτήρια της μονής σεβόμενοι απόλυτα την αρχική τους δομή και συντήρησαν τον Ναό.
Σήμερα, η μονή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο έργο. Κατά τη θερινή περίοδο φιλοξενεί τις κατασκηνώσεις παιδιών από διάφορα ιδρύματα. Επίσης, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους λειτουργούν οι κάτωθι μουσειακές συλλογές:
Ιστορία της γραφής (συλλογή Μιχαήλ Καίρη)
Παραδοσιακών μουσικών οργάνων
Γεωλογική συλλογή Σπύρου Μπέλλα (πετρώματα και ορυκτά)
Βοτανική συλλογή Έλλης Μανδαράκα – Σταματιάδου
Κατά την επίσκεψή σας στην μονή, αξίζει να προσέξετε τον ναό (βασιλική με τρούλο) κατασκευασμένο από σχιστόλιθο, με αψίδες και σταυροθόλια στο εσωτερικό. Προσέξτε τον τρούλο, ο οποίος βασίζεται στα τριγωνικά ημισφαίρια. Θα δείτε το δάπεδο με τον δικέφαλο αετό και το μαρμάρινο τέμπλο του 1806, το οποίο φέρει φυτικό διάκοσμο. Αμέσως μετά θα προχωρήσετε προς τις μουσειακές συλλογές. Τέλος είναι βέβαιο ότι θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα προς τη Χώρα και το ατέλειωτο γαλάζιο της θάλασσας.
Η μεγάλη αγάπη του Λευτέρη Πολέμη, από παιδί, ήταν η αρχαιολογία. Σ’ ένα ναυτικό νησί όπως η Άνδρος, ήταν όμως δύσκολο για ένα αγόρι που τελείωνε το Γυμνάσιο να μην ακολουθήσει την πεπατημένη.
Ο Λευτέρης Πολέμης έγινε καπετάνιος, στη συνέχεια πλοιοκτήτης. Ίσως το μοναστήρι, να ήταν μία ευκαιρία να υλοποιήσει με έμμεσο έστω τρόπο το παιδικό του όνειρο.
Η Μονή είναι επισκέψιμη καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και εορτών, από τις 10:00πμ – 5:00μμ.
Σχόλια