ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Κορoνοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων και στο βάθος… Τσιόδρας

0

Σε τεντωμένο σκοινί πορεύεται η χώρα, σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό και τη λοίμωξη Covid-19. Το ενδεχόμενο της περαιτέρω επιδείνωσης της «σοβαρής επιδημιολογικής κατάστασης» της χώρας παραμένει πάντα ανοιχτό, με τον Αύγουστο να εξελίσσεται σε έναν «καυτό» μήνα λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων που έφερε.

Τα θετικά κρούσματα καταγράφουν σημαντική αύξηση καθημερινά – χθες 75 και το Σάββατο 110, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός μετά την άρση του lockdown – και εάν συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και τις επόμενες ημέρες, δηλαδή υπάρχει εκθετική αύξηση, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το δεύτερο επιδημικό κύμα.

Οι επιστήμονες σε συνεργασία με την κυβέρνηση αξιολογούν τους επιδημιολογικούς δείκτες και ανά πάσα στιγμή ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν επιπλέον μέτρα, όπως το μειωμένο ωράριο των επίμαχων χώρων διασκέδασης, ή ακόμη και το κλείσιμό τους για κάποιο διάστημα (τοπικού και επαγγελματικού χαρακτήρα lockdowns). Σήμερα το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης.

Το πλέγμα των μέτρων του Αυγούστου

Η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών, και η ισχυρή σύσταση να γίνεται χρήση της ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους, το πλαφόν των 100 καλεσμένων στα μυστήρια, η απαγόρευση ορθίων πελατών στα κλαμπ, αλλά και η αναστολή πτήσεων από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, είναι τα βασικά μέτρα με τα οποία επιχειρείται η αναχαίτιση του κορωνοϊού.

Επίσης, πανηγύρια δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε τον Αύγουστο, κατόπιν ομόφωνης εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που αποδέχθηκε η κυβέρνηση. Όλα τα περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή, καταρχάς, για το επόμενο 15νθήμερο, χωρίς βεβαίως ουδείς να μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα παραταθούν – αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, αποτυπώνουν τη σαφή βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δραστικά και αποτελεσματικά την επιδημία. Δείχνουν επίσης και τα καλά αντανακλαστικά της, καθώς έλαβε υπόψη της τις αξιολογήσεις των επιστημόνων για την επιδημιολογική εικόνα και έσπευσε να προλάβει δύσκολες και εκτός ελέγχου φάσεις -που κάθε άλλο παρά μακρινές είναι- σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού. Είναι ενδεικτικό πως οι ανακοινώσεις από τον υφυπουργό, κ. Χαρδαλιά είχαν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη και θα αφορούσαν μικρότερο πλέγμα μέτρων.

Η επιστροφή του καθηγητή Τσιόδρα

Με δεδομένη πάντως την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς επιστήμονες και κυβέρνηση συμφωνούν πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας περιέχει και πάλι μελανές αποχρώσεις, είναι σε… απόλυτη ετοιμότητα για να εμφανιστεί το επόμενο διάστημα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής που σημειωτέον δεν άλλαξε ουδόλως το πρόγραμμα της… καραντίνας τους τελευταίους δύο μήνες, με εξαίρεση το τηλεοπτικό ραντεβού των 6μμ ( συμμετέχει ανελλιπώς στις συσκέψεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας καθώς και σε εκείνες με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ εκπροσωπεί τη χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους διεθνείς φορείς για τη δημόσια υγεία) βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Από τον περασμένο Μάιο, οπότε ο καθηγητής αποχαιρέτησε τους εκατομμύρια Έλληνες που τον παρακολουθούσαν στους τηλεοπτικούς δέκτες τους καθημερινά επί τρεις μήνες να ενημερώνει, να εξηγεί, να νουθετεί, να συγκινείται, ακόμη και να θυμώνει, είχε δηλώσει αρμοδίως πως παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης και της χώρας και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας όποτε κριθεί αναγκαίο.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ένα διάστημα που ίσως κριθεί απαραίτητο να επανεμφανιστεί ο κ. Τσιόδρας. Και να σημάνει με τον δικό του, αναμφίβολα μοναδικό, τρόπο τον κώδωνα του κινδύνου στους Έλληνες για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα να τεθεί εκτός της ομαλής επιδημιολογικής πορείας που είχε διαγράψει τους προηγούμενες μήνες. Θα ήταν μια κίνηση έντονου συμβολισμού αλλά και ουσίας στην επικοινωνιακή στρατηγική για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Γιατί σήμανε συναγερμός την περασμένη Παρασκευή

Ο συναγερμός είχε χτυπήσει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες του περασμένου μήνα.

Με τον συνωστισμό των πολιτών να έχει γίνει δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι της νέας κανονικότητας, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις των επιστημόνων και τους περιορισμούς της πολιτείας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συγκέντρωνε τα ανησυχητικά στοιχεία και ενημέρωνε την κυβέρνηση.

Οι τελικές εισηγήσεις έγιναν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, μετά και τον βαρύ ημερήσιο απολογισμό, που ήταν 78 κρούσματα. Την αμέσως προηγούμενη, την προτελευταία ημέρα του Ιουλίου, τα κρούσματα ήταν 65, αριθμός ρεκόρ σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες του μήνα. Την έντονη κυκλοφορία του κορωνοϊού αποτυπώνουν οι αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνολικά για τον Ιούλιο: 611 εγχώρια περιστατικά λοίμωξης και άλλα 485 εισαγόμενα. Ωστόσο, καθίσταται σαφές από τους ειδικούς ότι τα κρούσματα στην κοινότητα είναι πολλαπλάσια, είτε έχουν επιβεβαιωθεί είτε όχι.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για την προέλευση των εισαγόμενων κρουσμάτων συνηγορούσαν στην αναστολή των πτήσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μέχρι τις 15 Αυγούστου, όπως και ανακοινώθηκε.

Για την αντιμετώπιση του εσωτερικού μετώπου του κορωνοϊού τέθηκαν σε εφαρμογή πέντε στοχευμένα μέτρα. Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς, και η ισχυρή σύσταση να γίνεται χρήση της ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός είναι το πρώτο εμπόδιο που υψώνεται για να ελεγχθεί η διασπορά της λοίμωξης Covid-19. Η μάσκα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σωστά, «συγκρατεί» πάνω από το 80% της μετάδοσης του μολυσματικού ιού όταν χρησιμοποιείται απ’ όλους. Η ανάγκη της μάσκας ουσιαστικά καλύπτει την αδυναμία τήρησης των αποστάσεων που είναι ο ιδανικός τρόπος προφύλαξης από τον κορωνοϊό.

Ανάχωμα για τον κορωνοϊό θα αποτελέσει και ο περιορισμός των ατόμων, έως 100, που θα μπορούν να συμμετέχουν σε ένα μυστήριο ή σε κοινωνική εκδήλωση σχετική με αυτό. Παράλληλα, αναστέλλεται για το επόμενο 15νθήμερο το επισκεπτήριο σε Κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και σε νοσοκομεία έως και τις 15 Αυγούστου, προκειμένου να προστατευθούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί των συγκεκριμένων χώρων.

Το μεγάλο, βέβαια, πρόβλημα και το μεγάλο στοίχημα είναι ο συνωστισμός σε κέντρα διασκέδασης και παραθαλάσσια μπαρ, για τα οποία από χθες και για τουλάχιστον μία εβδομάδα απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες οι οποίοι δεν μπορούσαν και να ελεγχθούν όσον αφορά στις αποστάσεις. Πιθανόν το συγκεκριμένο μέτρο να επεκταθεί για μεγαλύτερο διάστημα, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον δέκα με 15 ημέρες προκειμένου να φανεί η επίδραση κάθε μέτρου.

Σε περίπτωση, δε, που δεν μπει φρένο στην κυκλοφορία του κορωνοϊού – όπως αυτό θα αποτυπωθεί στα νέα κρούσματα, στις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους- θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο για αυστηρό, «συρρικνωμένο» ωράριο λειτουργίας των μπαρ και λοιπών παρεμφερών χώρων διασκέδασης, από όπου φαίνεται πως ξεκινά η δημιουργία πολλών κύκλων μετάδοσης, με τους νέους κατά κύριο λόγο θαμώνες να αψηφούν τις συστάσεις και τους κανόνες για προστασία από τον κορωνοϊό.

Η δυναμική πορεία του κορωνοϊού

Ο Ιούλιος ολοκληρώθηκε με 1.096 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 611 εγχώρια και τα 485 εισαγόμενα. Και ο Αύγουστος μετράει ήδη 175 στις δύο πρώτες ημέρες του.

Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 4.477 κρούσματα κορωνοϊού SARS-COV-2. Τη δυναμική πορεία του κορωνοϊού για τον περασμένο μήνα, τον πρώτο μήνα της θερινής και της τουριστικής περιόδου, αποτυπώνουν τα αριθμητικά στοιχεία: το 25% των συνολικών κρουσμάτων της επιδημίας, από τον περασμένο Φεβρουάριο έως και σήμερα, καταγράφηκαν μέσα στον Ιούλιο.

Βαρύς είναι ο απολογισμός του περασμένου μήνα και σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Το περαςμένο Σαββατοκύριακο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα νοσοκομεία αναφοράς ξεπέρασαν τους 100. Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, και κυρίως το Σωτηρία. Ακολουθούν το Θριάσιο και ο Ευαγγελισμός, στη Θεσσαλονίκη το ΑΧΕΠΑ καθώς και το πανεπιστημιακό νοςοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της επιδημίας, ιδίως το τελευταίο 15νθήμερο, κατέχοντας και τις αρνητικές πρωτιές στον αριθμό των κρουσμάτων ανάμεσα στις δεκάδες περιοχές της επικράτειας όπου υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού. Συνολικά για τον Ιούλιο καταγράφηκαν 227 θετικά στον κορωνοιό άτομα στο λεκανοπέδιο και 123 στην Περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής δείχνουν και οι νοσηλείες οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Την περασμένη Πέμπτη νοσηλεύονταν τουλάχιστον 48 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τόσο σε απλές κλινικές όσο και σε Μονάδες. Ωστόσο, μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν λιγότεροι από τους μισούς (21). Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι νοσηλεύονταν στις 14 Ιουλίου σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς του λεκανοπεδίου, νοσηλεύονταν στις 30 Ιουλίου σε ένα μόνο νοσοκομείο, στο «Σωτηρία».

Ο χαμηλός αριθμός των διασωληνωμένων

Παρά τις σταθερές εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, οι νοσηλείες βαρέως πασχόντων παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο. Χθες 12 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς, αριθμός που αυξήθηκε μεσα στο Σαββακοκύριακο, αλλά θεωρείται ότι παραμένει ελεγχόμενος και απόλυτα διαχειρίσιμος.

Αυτό κατά τους ειδικούς αποδίδεται στο ότι πλέον οι περισσότεροι από όσους μολύνονται και νοσούν δεν ανήκουν στην ευάλωτη ομάδα των ατόμων ηλικίας 65 χρόνων και άνω, που πλήττεται βαριά από τη λοίμωξη Covid-19 και τις επιπτώσεις της. Αντίθετα, όσοι μολύνονται και νοσούν είναι άτομα ηλικίας 18 έως 64 χρόνων, με την ηλικία και την καλή κατάσταση της υγείας τους να αποδεικνύονται καλοί σύμμαχοι σε αυτόν τον πόλεμο με τον κορωνοϊό και να μην οδηγούνται εύκολα σε σοβαρή νόσηση ούτε σε ΜΕΘ και διασωλήνωση. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και την άρση της καραντίνας και των μέτρων, τον περασμένο Μάιο, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 χρόνων που είχαν νοσήσει λόγω του κορωνοϊού ήταν 21,7%, ενώ πλέον και σύμφωνα με τα στοιχεία της προχθεσινής επιδημιολογικής έκθεσης οι ηλικιωμένοι που έχουν νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο είναι λιγότεροι, αποτελώντας το 19,3% του πληθυσμού που εμφάνισε τη λοίμωξη Covid-19.

Μικρές και μεγαλύτερες εστίες κορωνοϊού εντοπίζονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας όπως δείχνουν τα κρούσματα που ανακοινώνονται την τρέχουσα εβδομάδα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κρούσματα έχουν εμφανιστεί την τελευταία εβδομάδα στις εξής περιοχές: Ξάνθη, Ροδόπη, Καβάλα, Χαλκιδική, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Κοζάνη, Φλώρινα, Μαγνησία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία, Αχαϊα, Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Χαλκιδική, Λέσβος, Σάμος και Κάλυμνος.

protothema.gr

Τρεις τραυματίες από σύγκρουση ταχυπλόων

Προηγούμενο άρθρο

Έχει ξεφύγει η κατάσταση – Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς με ρόπαλα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Περισσότερα ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα Άρθρα