ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πληρώνει το κράτος για Δώρο Πάσχα – Αναλυτικός για τον ιδιωτικό τομέα

0

Λύση μέσω ΕΡΓΑΝΗΣ για να πληρωθεί σε σχετικά σύντομο διάστημα από το κράτος το Δώρο Πάσχα που αναλογεί στις 45 ημέρες για τους εργαζομένους που έχουν μπει ή θα τεθούν σε αναστολή συμβάσεων μέχρι τις 20 Απριλίου εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Το βέβαιο είναι ότι πρώτα θα γίνουν οι πληρωμές των 800 ευρώ από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, ενώ το Δώρο Πάσχα θα δοθεί σε δύο δόσεις όπως φαίνεται, αρχικά με το ποσό που αναλογεί στον εργοδότη για τις μέρες που δούλεψαν οι εργαζόμενοι ως την αναστολή σύμβασης και στη συνέχεια με το μερίδιο του κράτους για τις ημέρες που οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή σύμβασης και μέχρι τις 30 Απριλίου.

Αναφερόμενος χθες στο θέμα των πληρωμών ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε ότι στις 15, 16 και 17 Απριλίου θα πιστωθεί επίδομα των 800 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 500.000 και πλέον εργαζομένων που «υπέγραψαν» τη δήλωση αναστολής συμβάσεων σε επιχειρήσεις που είναι πληττόμενες ή έχουν κλείσει. Για το Δώρο είπε ότι «εξετάζεται ποια θα είναι η συνεισφορά του Δημοσίου στο Δώρο Πάσχα που θα καταβάλουν αυτές οι επιχειρήσεις».

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές από τις πληττόμενες οικονομικά επιχειρήσεις που ο νόμος τούς επιτρέπει να πληρώσουν το Δώρο ως τις 30 Ιουνίου, αν επιλέξουν να το καταβάλουν στην κανονική προθεσμία (Μ. Τετάρτη) ή λίγο αργότερα, χωρίς να φτάσουν στις 30 Ιουνίου, θα καταβάλουν σε κάθε περίπτωση μειωμένο Δώρο και δεν θα υπολογιστούν οι μέρες με αναστολή συμβάσεων. Η διαφορά θα πληρωθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, πλην όμως δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το πότε και πώς θα πάρουν τα χρήματα αυτά οι δικαιούχοι εργαζόμενοι.

Το άρθρο 19 της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ με ΦΕΚ 75 30/3/2020) λέει ότι ο εργοδότης πληττόμενης επιχείρησης ή κλεισμένης με απόφαση του κράτους, που έχει βάλει σε αναστολή σύμβασης το προσωπικό του, έχει υποχρέωση να πληρώσει το Δώρο Πάσχα που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής εργασίας από την 1η/1/2020 έως την αναστολή σύμβασης. Το υπόλοιπο του Δώρου, προβλέπει η ίδια ΠΝΠ, το επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Για παράδειγμα, μισθωτός των 1.000 ευρώ θα είχε Δώρο Πάσχα 521 ευρώ αν η σύμβασή του ήταν ενεργή επί τετράμηνο (από 1ης/1/2020 ως 30/4/2020). Με τις ανατροπές στα εργασιακά που έφερε η επιδημία και η καραντίνα του κορονοϊού, αν ο εργαζόμενος μπήκε σε αναστολή σύμβασης για τον Απρίλιο, θα πάρει τα ¾ από τα 521 ευρώ, δηλαδή 391 ευρώ και τα άλλα 130 ευρώ θα του τα χρωστά το κράτος. Αν ο εργοδότης του δώσει τα 391 ευρώ τον Απρίλιο ή τον Μάιο, θα πρέπει να πληρωθεί αμέσως μετά και τη συμμετοχή του κράτους με τα 130 ευρώ χωρίς να περιμένει την 30ή Ιουνίου που λήγει η προθεσμία καταβολής του. Μια λύση που εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας είναι να αξιοποιηθεί η πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗΣ ώστε εκεί να μεταφορτώσουν οι εργοδότες τις πληρωμές που έκαναν για τα Δώρα των εν αναστολή εργαζομένων ώστε στη συνέχεια, αφού θα είναι γνωστό τι πλήρωσαν, να πιστωθεί το υπόλοιπο Δώρο στο λογαριασμό που ήδη έχει δηλώσει ο εργαζόμενος για να πάρει το 800άρι.

Προβλήματα και αδικίες έχουν ανακύψει όμως και με χιλιάδες εργαζομένους που είναι σε επίσχεση εργασίας και στην ουσία δεν μπορούν να δηλωθούν σε αναστολή σύμβασης για να πάρουν το 800άρι, γιατί οι επιχειρήσεις τους είτε δεν λειτουργούν είτε λειτουργούν αλλά δεν τους δηλώνουν για να μην αποδειχθεί ότι τους οφείλουν μισθούς υπερημερίας. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να καταθέσει τροπολογία για να τους συμπεριλάβει στο 800άρι εντός του Απριλίου. Το πιο σοβαρό είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν το 800άρι ακόμη και όσοι έχουν κάνει επίσχεση στον προηγούμενο εργοδότη τους και απασχολούνται σε άλλη επιχείρηση, γιατί μόλις μπουν στην πλατφόρμα το σύστημα τους βλέπει να είναι μισθωτοί σε δύο επιχειρήσεις, εκ των οποίων η μία (της επίσχεσης) δεν υφίσταται παρά μόνον ως σφραγίδα!

Επίσης, και παρά τις τελευταίες διορθώσεις, μένουν έξω από την επιδότηση ενοικίου κατά 40% οι γονείς φοιτητών. Παρότι η κυβέρνηση ενέταξε στους δικαιούχους της επιδότησης 40% τους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης και σε πληττόμενες επιχειρήσεις (όπως ισχύει για τις κλειστές), εντούτοις άφησαν πάλι απέξω τους γονείς που πληρώνουν το νοίκι για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη! Και μάλιστα οι περισσότεροι έχουν πληρώσει δύο μήνες (Μάρτιο και Απρίλιο) χωρίς καν να κάνουν χρήση του σπιτιού λόγω της καραντίνας. Το χειρότερο θα είναι να πληρώσουν «άσκοπα» και τον Μάιο για κάτι που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Γι’ αυτό και θα πρέπει τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να προβλέψουν και την ένταξη των γονέων με παιδιά φοιτητές στην επιδότηση ενοικίου με 40%.

41.903 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Μάρτιο

Απώλεια 41.903 θέσεων εργασίας καταγράφηκε στα στοιχεία προσλήψεων- αποχωρήσεων για τον Μάρτιο του 2020, που ήταν ο χειρότερος μήνας των τελευταίων ετών, εξαιτίας του κορονοϊού. «Η κατάσταση θα μπορούσε να πάει και χειρότερα αν δεν παίρναμε τα μέτρα που φρέναραν την πτώση της απασχόλησης», δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, τον Μάρτιο έγιναν 99.155 λιγότερες προσλήψεις -οι μισές- απ’ ό,τι πέρυσι τον ίδιο μήνα. Φέτος τον Μάρτιο προσλήφθηκαν 103.002 άτομα έναντι 202.157 πέρυσι. Τον Μάρτιο αποχώρησαν από την εργασία 144.905 άτομα (έναντι 158.784 αποχωρήσεων πέρυσι), με αποτέλεσμα το φετινό ισοζύγιο στην απασχόληση (προσλήψεις μείον αποχωρήσεις) να περάσει σε αρνητικό έδαφος με απώλεια 41.903 θέσεων, ενώ πέρυσι το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 43.373 θέσεις.

“Μπλόκα” στα λιμάνια για την εφαρμογή των μέτρων! 

Προηγούμενο άρθρο

COVID-19: Αυτές είναι όλες οι online απάτες – Πώς να προφυλαχτείτε

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Περισσότερα ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα Άρθρα